Thursday, June 14, 2012

mahram dan batas pergaulan.....

assalamualaikum anak-anak...sihat harini??? alhamdulillah....

harini aku nk buat entry baik2 sikit...walo aku pong bknla baik sngt...uhuhuhuu sedar diri wehh...



pepagi bukak email ade member forward email ni...mgkn korang pong ade yg pernah dpt email camni kan...tp x salah la klu aku nk share dlm blog aku ni kan....



bende ni kdng2 ade jugak org yg konpius...termasukla aku...aku dl mmg dh d ajar dr kecik utk hormatkn org n klu jmpe pakcik makcik yg lbh tua mmg kne salam cium tngn...cume skang ni bile dh kawin...dh matang sket (cewah) aku dh start bataskn klu nk salam2 org ni...dl mmg tau hukum nyer salam ngan org tu x leh...ngan org ni bleh...tp tula mcm aku ckp...hormat....ok mgkn ade yg x stuju ngan cara aku...terpulang la...yg penting skang ni kt masing2 berusaha utk jadik muslim n muslimah sejati kan...amin insyaallah.....



so meh kt tngk carta ngan sape kt bleh bersalam n perlu bataskn pergaulan yek




nampak ke tidak??? aku dh ex-large kn saiz ni...klu sape x nampak ce try klik kt gambo tu bleh x die membesar bagai johan lg...heeeeeee




cumel katun tu kan....



ok harap2 lps ni sume clear ngan spe kt PATUT bersalam or ngan spe kt HARAM bersalam...BAGI SALAM xpe yek...tu ngan sume org pong mmg d bolehkn....x pong klu nk salam gak pastikn berlapik la yek....



ermmm nk cite pngalaman aku ni...sblm ni aku keje kt kompeni melayu yg islamik2 sikit...derang mmg xdekla nk salam2 klu staff lelaki n perempuan...mmg d bataskn...alhamdulillah



bile aku msk kompeni br ni...yg bos die mat saleh...staff ramai bkn islam ms suai kenal ke...miting ke mmg derang akan shake hand la kn...kdng2 mmg rs serba slh nk salam ke x...tkot org ckp kuang hajar kn org dh hulur ko x nk sambut plak...tp aku tetapkn pendirian aku....just tunduk hormat n say sorry la sbb x leh nk shake hand...derang pong paham...tp ade jugak yg x tau la nk perli aku ke...x paham ke kn...derang leh ckp camni "eh knape ade jek pompuan muslim lain shake hand ngan sye?? knape awk x bleh plak???" klu korang ape korang jwb??? aku???? ermmm tergamam n just senyummm jekla...br aku nk xplainkn die dh ckp "it's ok...i hormati kputusan u" wahh gitu mcm dlm drama tv plak...hikss



again pd sape2 yg x stuju ngan cara aku or ckp "alaa mcm bgs jek buat mcm tu" ikot suke ko la nokkk...aku x rugi pape pun...aku cume nk kongsi2 ilmu jek...klu berguna alhamdulillah...bekal aku kt akhirat sok...insyaallah...



insaf btol buat entry camni....heeeeeeeeeeeeee

*eh sblm terlupe nk bgtau carta kt atas tu aku dpt dr email yek...kwn aku tu pong dpt dr kwn die jugak so just forward2 jek...asalnyer x tau dr sape...aku bkn gugel...klu gugel mgkn tau sumber dr sape ye x...so klu carta tu kpunyaan sape2 yg buat tu...aku mntk halalkn la ek...sharing is caring katanyer kanss....eh br pasan ade tulis OLEH : MFR STUDIO kat atas tu....tengkiuuuu yek...heeeeee*

2 comments:

  1. ye ye...aku penah tgk org forward2 kat fb...betul ko..bagus gak bile dah siap bercarta mcm nie...baru clear nampak kan......kalo tak sebelum ni mcm konpius...boleh ke tak boleh.....

    gitu la kalo keje kat private yg ade bangsa asing kan....tapi aku suke care ko tu...okey la tu....tak mengecikkan hati yg ditolak salamnye tu.....takut kan kalo die terase ke ape.....care ko tu mmg okeh la tuh....

    ReplyDelete
    Replies
    1. huhuhu
      maceh la sokong n memahami ek...sblm ni pong aku antara nk salam ke x nk salam ke x...huuuuuuuuu

      Delete

maceh sbb sudi komen yek...heee