Thursday, April 12, 2012

pengalaman gempa bumi....

assalamualaikum sume...sehat arini....tetibe buat 2 entry harini kn...sbb de bnde nk cite ni...

mlm td ms on the way blk dr umh akak aku kt setiawangsa dngar la radio duk kecoh2 psl gempa bumi la...amaran tsunami la...aku n en.somi pelik la pehal sume ni...mcm dlm drama jek kn...so buat x tau jekla

pg ni kt opis kecoh sume cite psl gempa bumi yg blaku smlm kt acheh....aku rs lg kuat dr gempa taun 2004 tu kn....alhamdulillah xdek tsunami blaku....pastu bce plak brite psl org2 kt kuala muda...perlis...kuantan...eh bnyk tmpt la sume rs gegaran tu ek...pastu aku tnya akak aku...sementelah die ddk kt kondo tngkt 1 kn...x kn x rs...aku pong br blk dr umh dia smlm kn....rupeyer time kejadian tu kol 4 lbh kn...ktorg ngah berkubang kt siming pool la...ptt la x rs...eh tp kt KL rs ke ek...kwn aku yg mne duk bangunan tnggi2 rs la...so KL pong rsnyer ade kot yg rs ek....

ok nk cite pngalaman ni rsnyer 2-3taun lps kot...kt kompeni lme...ms tu rmai org indonesia kt opis aku....time tu opis aku rmai amik org indonesia jadik designer...skang ni rsnyer dh x rmai kot...sume dh blk ngara asal derang or kje kt singepore...

ok kesahnyer...ms tu time lunch hour...so rmai la kluar lunch kn...ms tu aku x lunch...diet katanyer..phuiii...heee...so ade sorang indonesia ni...aku pnggl die 'bapak' jekla ek...mmg sume indonesia2 kt opis tu aku pnggl 'bapak' or 'pak' la snang...

ms tu aku ngah layan bce paper online...tetibe aku terkjut tngk die meniarap kt sblh aku...pastu smbil ckp allahuakbar bnyk2 kali...aku ni tergamam la kn...pehal plak 'bapak' ni buat gitu...tebiat ke ape...aku tngk die dh berpeluh2 smbil pejam mata...aku tnya la

aku  : pak knape pak? sakit ke?
die terus toleh kt aku smbil suh aku meniarap skali
dia : cepat...meniarap...cepat (bce dlm keadaan kengkabut ek)
aku gelak jekla...
aku : ngape nk meniarap plak pakkk...kn kotor tu
die : gempa....ade gempa nih.....

aku pong nganga jek la..gempa ape plak kn...
pastu die xplain la...die rs gegaran...siap tnjk birai tngkap opis tu bergerak2...die dh kalut2 ajak aku trn bwh...opis aku tingkat 21 yek....masakla nk trn bwh pki tangga kn....lgpong aku x dngar pape siren amaran ke ape so aku goyang2 kaki jek la rilek2 kt tmpt aku....tp 'bapak' tu mmg terus trn bwh la...ms opis hour dh abes pong aku tngk lengang jek opis aku...rupenyer derang sume tkot nk naik opis blk...so derang lepak kt bwh....2-3jam pastu br derang naik blk...

bile aku tnya 'bapak' tu die ckp kt indonesia dl die mmg dh slalu rs gegaran...n bile rs jek mmg otomarik die akn meniarap....so die mmg alert la ngan gegaran2 ni sume....bile dngo cite kengkawan yg tngk tv mlm td...tngk bdk2 menangis ketakutan ms gempa tu aku rs sedehnyerrrrrrr...cian derang ek...msti truma ngan tsumai yg dl tu...alhamdulillah la gempa ni x berserta tsunami ek....skang ni negara kite pong dh rs gegarannyer...so marila kt sme2 beringat..tingkatkan amal ibadah....kurangkn duniawi n bnykkn bekalan tuk akhirat...ni pesan tuk diri aku gak yg slalu leka ngan perkara2 lagho ni...huuuu (eh rs cam ustajah plak...montang2 arini pki abaya kn...panggg skalik....) bumi ni mmg dh tua...dh bnyk sngt dh tanda2 akhir zaman...tp rmai yg ttp mata butakn tlinga kn..

jadi marila kite sme2 berdoa smoga kite sume berade dlm lindungan-NYA dan d jauhi dr mala petaka...aminnn....

5 comments:

  1. me pon x pasan semalam ade gempa gituu.. uhhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. ooo rmai x pasan ghupenyer...uhuk3

      Delete
  2. lieya plak mmg tak pasan gegaran semalam...tapi ade la rase pening2...ish...same2 kite doakan saudara mara di seberang dan di pulaupinang...semoga Allah lindungi semuanya....

    ReplyDelete
    Replies
    1. amin...ade rs pening2 mean putrajaya pong rs la ek....huhuhhu...

      Delete
  3. masa kejadian tu sy pun xperasan.....takutnya.semoga kita semua dijauhkan dr segalam bencana. amin

    ReplyDelete

maceh sbb sudi komen yek...heee