Monday, November 21, 2011

sumayyah n inject umur setahun.....

hey hey hey hey...pekabo sume...

eh slh...bg salam dl buleh x...ko ingt ape duk hey hey hey hey pepagi nih...huuuuuu...ok keh ulang blk semula ek...

assalamualaikum w.m.t salam pnuh ukhwah wahai kengkawang ku...heee ni nk cite ari khamis lps...aku amik cuti sempena nk menginject ank ku tuk umur setahun...heeee kjap jek dh inject umo setahun ek...mcm br jek lg aku anto die inject tuk 2 bln...huuuuu...memule dtg aku ingt rmai org so aku nk ddk2 jap kt kusi empuk tetibe dngo "sumayyah haniiiiiiiiii" nyaring sore nurse tu pnggl...terkocoh2 aku angkt dak kecit tu g msk blk rawatan...memule nurse tnya "arini brape haribulan" aku jwb "17hb nurse" nurse "ok klu ikot appoiment awk ni ptt dtg 24hb kn" aku "ha ah tp kebetulan arini sye coti so sye bwk la die check-up arini...lgpong smlm sye dh call tnya bgtau nk dtg arini...lgpong ank sye dh umo setahun kire boleh la kn nurse?" smbil buat moke x berslh...nurse pong "ermmm ok la..nsb bek arini x rmai budak nk cucuk" aku pong sengehhhhh jela....ok ye tuk makluman korang... aku g klinik desa yek kawang2...klu klinik kesihatan mmg ko kne blk la sbb x ikot ms appoiment ...heeeeee dh de pngalaman g klinik kesihatan la...pd yg tnya2 knape aku anto klinik kerajaan sbb pd aku klu hal cucuk mencucuk ank2 aku ni aku lbh ske g kerajaan sbb dos die mstila btol kn sbb pnah jdik kt ank akak aku g spital swasta doc slh bg dos kt ank die...nsb bek xjadik pape...so pd aku klu psl cucuk2 aku lbh selesa g kerajaannyer klinik...klu skt pening dmam ape sume br aku g private...sekian....heeeeee

hah nk cite gak...ms timbang ni berat dak kecit ni naik brape gram jek...last 2 month aku dtg check-up berat die 7.5kg....kali ni timbang 7.8kg....huwaaaaaaaaa pe lg kne marah la ngan nurse pesal berat bdn bdk ni x naik...aku pong pelik...mkn bnyk minum bnyk tp x kn sekilo pong x naik berat dia...so next check-up pastikn naik ye ankku...klu x nurse refer ke spital...uhuhuhu mntk djauhkn laaa....fobia dh ngan spital2 nih...hah lg 1 yg nurse mrh tu sbb umo dh setahun tp bdk ni x berjalan lg...bertatih pong blom....abes aku nk buat camne x kn nk pakse plak kn...abg2 die pong jalan ms umo setahun 3 bln...mmg lmbt la...huuuu

ni keadaan dlm blk menunggu...sblh sne yg ade tikar tu tuk tmpt mnyusukn bdk ek...maklom la ni klinik desa jek so suasana pong desa la...x moden sngt...klinik ni pong berdindingkn papan yek bkn simen ke batu ke heeeeee...amacam desa x klinik ni...gambo full klinik x amik...tkot nurse mrh...heeeeesampai2 jek budak 2 org ni dh sebok terjah mainan yg ado sebakul kt ruangan menunggu nih...aku ske g klinik desa ni sbb x rmai org...pastu x smpi 5men pong ms nk tnggu tuk rawatan sbb nme pong klinik desa kn...die ade tuk check-up2 bulanan baby n ibu mngandung jek...klu nk jmpe doc kne g klinik kesihatan la...haa yg tu mmg mnguji kesabaran sbb ko tnggu 4 jam pong blom tentu nme ko d pnggl tau...heeeeeeeeeee moke mulus kudus sebelom d cucuk...hiksss leka main bndealah tu smpi aku suh tngk kemra pong die x layan...heeeeee setelah d cucuk...ank dh 3 tp aku br tau umo setahun die cucuk kt lengan...sblm ni kn die cucuk kt peha kn...aku beriye nk bukak seluar bdk kecit ni nurse ckp "eh x pyh x pyh...awk nk buat ape tu tanggalkn sluar ank awk...sye nk cucuk die kt lengan la..." heeeeeee ...ms nurse tu bukak peralatan nk cucuk bdk ni x reti diam...mngeliat2 smpi aku ssh nk pgang....pastu bile nurse ajar aku camne nk pgang time die nk cucuk tu eh elok je plak bdk kecit ni ddk smbil d pegang ketat oleh aku...pastu nyettttttttttt jarum tu cucuk...aku dh bersedia kot2 bdk ni melalak kn..eh die snyapppp jek okeh....gud gurl btol la...aku plak yg ngeri tngk jarum tu...heeeeee..dalam kete br die nanges tp sbb nk susu la...pastu terus lenaaaaa smpi umhni br smpi umh...moke cam blur2 gitu...pastu aku pasan die jadik cam x ektip la...nk melekap ngan aku jek...aku ingt die dmam ke ape tp x pns pong...tp nk berdukunggggggg jek...nsb bek aku coti...en.somi ckp...xpela lynkn jek...die nk manje2 sempena umo setahun tu...ehhh ade ke...heeeeee hihihihi sedeyy jek moke....hekhekpastu mkn kunci kete...x bg kang melalak pulak....ermmm ehihihihih ni dh ptg sket...br ceriaaaaaaaaaaaa....sbb br bngn tdo...bdk kecit ni klu bngn tdo moke camgini maknenyer tdo die cukupla...tp klu bngn merengek2 mmg die x ckp tdo la tu...kdng die bngn tdo terus ddk smbil tepok2 tngn tau...gile hepi br bngn tdo kn...hikss...haa ni lg 1 aku amik gambo ni sbb nk tnjk gg kapak die tu...bapak besoo kn...skt bile die menggigit tau....huuuuuu huhuhuhu

okeh dah tu jek nk cite..babaiii...heeee

10 comments:

  1. eh... slalu bukan cucuk kat peha ke?... ni plak 1st time tau cucuk kat lengan... emm... mana-mana la...

    ReplyDelete
  2. dah cucuk setahun dah?...ye laa kejap kan rase...lepas ni tinggal cucuk time skolah je laaa..lega gitu kan.....

    alah, anak aku pun lambat gak berjalan...nurse mmg kecoh2 jek nak marah2....kalo gi private pakar tak de pun bising2...setiap budak bukan same perkembangannyer.....

    ape2 pun cool! so leh le tiup lilin kek besdey pasni!

    ReplyDelete
  3. @ejaMaria

    2 la kak sye cam terkesima sbb die nk cucuk kt lengan...heeee hihihihi ayat x thn tol la...

    ReplyDelete
  4. @lieyalatif

    hah tu la g kerajaan ni kne tahan bab tu jela...kne bebel ngan nurse...tp ko sengehhhhh jela kompom nurse tu xjd nk bebel pnjg2...hikhik....

    ouuhh bdk kecit ni x leh nmpk lilin...cpt jek die nk mkn...uhuhuhuhu

    ReplyDelete
  5. hehhehe..siannye kene inject..xpe utk kesihatan kan..hehehe..minggu nih turn ank intan pulak..inject last ;)

    ReplyDelete
  6. @mrs.ecam

    uish dh inject last ke?? bestnyer...sumayyah ni ade lg 1 kali inject kot..eh heeee

    ReplyDelete
  7. comelnyer sumayyah ni...setiap kali nak bawak pi cucuk anak mesti berdebar bukan aper kesian kat dier...lepastu takut demamkan....

    ReplyDelete
  8. @lizz

    a ah tp alhamdulillah la sumayyah ni jarang demam bile kne cucuk...tp walo x dmam pong bg gak ubat dmam...ats saranan nurse bkn sesukahati nk bg...n alhamdulillah die snang mkn obat.....ngeh3

    ReplyDelete

maceh sbb sudi komen yek...heee