Monday, January 21, 2019

rombongan pat mat tempe ke petrosains....

Assalamualaikum sume.....salam hri isnin....jgn moody2 yek....kt johor ni ahad dh koje dh....sp dh xdek monday blues lg dh ...hihi klu nk blues pon hri sunday la klu kt johor ni...haha...
alhamdulillah dh 2 taun duk kt johor ni ank2 aku pon dh terbiasa ngan cuti hri jumaat sabtu....sblm ni mcm ssh nk ikot tune hri ahad kne sekolah kn...skang ni alhamdulillah...aku pon sblm ni cuti hri ahad sbb aku kje office swasta kan...tp mntk ngan bos nk cuti hri sabtu sbb nk ade ms ngan ank2....yela klu aku cuti ahad kang aku sorang2 kt umh ank2 aku sekolah...klu cuti sabtu at least aku dptla luangkan ms ngn ank2 aku kn..alhamdulillah bosskurrr memahami...tmpt kje aku ni walaupon gj x selebat ms kje kt kl tp dkat ngn umh....boskurr memahami....n kdng nk blk umh jap tngk ank pon bleh...hihihi....living cost pon x tnggi sbb walo brg runcit pon mhl lbh kurang cam duk KL dl tp aku bnyk sumber sayo ke apa bleh crik keliling umh jek...alhamdulillah....

eh td nk cite psl rombongan bdk2 ni kan...haha..jauh nauuu melencong smpi say ikan ayam bagai..haha...
sek ank2 aku ni slalu la buat rombongan2...besela kn bdk2 duk kg...nk tngk dunia luar ni klu ikot rombongan2 jelaaa....kalini ke petrosains pulak...hritu ke kidzania...ank2 aku walopon dh pnh pegi tp tu g ngn mk bapk...ni g ngan kwn2 so seronok die tu lain maciam....so okla ank2...g la..mama dl kcik2 pon slalu g rombongan2 ni..besh nek bas ramai2 ngn kengkawan kn...hihi

tingggg dah smpi kl...haha...btolak kul 4pg ms ni...aku la pi anto pepagi nek moto huissh x sngke aku brani kuo umh pepagi bute ek....kg aku tu blapis2 tau bkn tepi jln beso so stakat nk jmpe biawak beso kerokedail ke....ba alip ba ya ke....ulo sawe ke tu bese la  hihi....adventuros kn kg aku....tp sbb aku mmg dh membeso kt kg tu so insyaallah la dh phm selok beloknye....lg pon nk tkot ape kn...ALLAH kn ade....💖

gegurl....

boboiii....q nk msuk 

eh dh kt dalam...hihi...ms ni nzhan n nazif join skali...murid sek ank aku ni ramai....tiap kelas pon ade 1 kelas jek x smpi 30 org pon sekelas tu so klu de rombongan2 apa2 besenye cikgu gabungkn sume darjah tahap 2.....sbb x sume murid nk pegi rombongan ni...

gambo ehsan guru pengiring....

nazif mmg ske buat muke time bgambo kn....😄

terujaaaa memasing.....😎

smbil2 tu cikgu xplain n ajar cmne nk main bndealah dlm petrosains ni...

😊

pastu try naik MRT plak....walopon ank2 aku pon dh slalu naik LRT sume ni tp ni sbb g ngan kwn2 kn so die happy la....aku pon ritu ms g KL jap smpt la merasa naik MRT dr sg.buloh...sbb ms aku berhijrah ke kg 2 taun lps MRT ni lom siap lg...hihi...dl LRT komuter sume ni mmg la transport aku g koje kn...skang g koje nek moto jek...merempittt hihihi

best kan ank2....dl klu time blk kje nmpk bdk2 naik LRT ni rombongan ramai2 aku msti pandang n tngk cmne cikgu2 handle bdk2 ni...bgs jek sume q nk msuk n dngo ckp cikgu kn....skang ni turn ank2 aku plak...hihi

derang mgkn naik bkn waktu puncak sbb tu x pack sngt...klu time org g n blk koje mmg sendat padat la kot kn...eh tu LRT ngn komuter la MRT ni x taula cmne....x smpt merasa time peak hour...haha

yg baju biru sana tu cikgu pengiring merangkap guru zapin ank2 aku...lembut lemah gemalai jek cikgu nye tp garang oiiii....hihi...sejenis menjaga kecantikan jugak...ade ke die suh sumayyah tepek2 tomato n timun kt muke nk bg kulit flawless n cerahh snang nk mekap time de zapin....mmgla btol kn tp sumayyah tu kulit die ikot ayahnye...gelap sket pastu plak ske main panas n sukan mmg mkin gelap la...haha nk kuputih kuputih br la putih tnggu la dh beso sok...klu bebudak ni ngan aktif nye mmg kugelap kugelap jela jwbnye...haha

sblm blk sapedek dl...kepci jerr tu pon bdk2 dh happy....

rombongan derang kebanyakkannye blk hari jek....x tdo sana pon..tp mmg kne gerak sblm subuh n smpi umh lewat mlm la....tp xpela at least derang dpt pngalaman n happy kn....insyaallah pasni bleh ikot lg la trip sekolah...
ke mane kite pasni cikguuuuuu.....hihi

Friday, January 18, 2019

pic randomly 2018

assalamualaikum sume...salam jumaat penghulu segala hari...
yee dh ptg br nk update yek....de masa sket ni meh la update...hihi

 ni ms ade karnival ape ntah sblm PRU ritu....mmg kerap gak aku join2 klu ade game ke...jualan2 ke kn....so ni aku try memanah..nk tngk panahan ku smpi ke hati mu ke tidak...haha

alhamdulillah ade yg tepat ke sasaran....main ni free jek tp klu dpt point sebanyak yg pnganjur nak bleh dpt hadioh...teka aku dpt ke idok??? hikhok...
ok la memanah ni...best jugak...kne tenang n fokus kt mne kite nk panah....yg pnting tangan jgn bengkok...haha

ni ms raye ritu...kwn aku hani yg skang menetap di qatar....x sngke die snggup drive dr KL ke kg aku smata2 nk jmpe...dl masa keje 1 cmpny yg sama die bestfren aku...walo die skang dh ddk qatar ktorg still contact gak....huhu.....thanks sudi dtg kg aku n rumah ayah aku yg x seberapa ni....insyaallah umur pnjg kita jmpe lg yek....missyuuuuu

ni ms musim buah taun lepas....yg ddk tu k.nis...yg tnjuk pis tu k.ja n yg pgang plastik tu adik....yg blakang tu op kos ayah terchinta....hihi
kt umh abah aku ni bnyk buah2an...keliling umh...duyan...duku...langsat...manggis...ciku....rambutan....pulasan...eh memacam la...syukur sngt...mmg puas la mkn....n bg2 jugak kt org kg n sdara mara....alhamdulillah...

nazhan n ammar...ammar ni duk arab nun...tp taun ni insyaallah blk sni dh n ddk sni....bleh la kerap blk kg nnti yek ammar....

k.ja n aku ms g knduri kawin umh spupu...akhirnye aku bleh kecik sket n nk sme saiz ngan k.ja...hihi....skang??? ermm jgn tnyala...ok bye

nazhan n ammar lg ms jogging kt pantai puteri.....beshhhhhh..ammar ni klu blk mesia n blk kg mmg geng nye ngan nazhan jek sbb spupu yg lain kcik2 lg....beza umo derang ni 2 taun jek tp ammar mmg tinggi cam galah la haha

aku n yana ms die dtg tmpt aku kje...yana ni kwn ms sekolah dl....member merempit...member study group...member membawang...member melepak...hahahhaha....skang msing2 dh de life msing2 tp klu yana blk kg ktorg leh jke jmpe2 lg...cume xleh la nk melepak cam dl...hihi....ko tngk pnyela smangat nk jmpe aku helmet pon die lupe nk bukak...kih3 tu aku snap gambo tu...kenangan....

ni ms open house umh YB...cam istana oi umh YB....

gambo gelap kn....x pe yg pnting de air pancut blakang tu...haha...

ok dah tu jek nk cite....next klu smpt update entry lain yek....bye u olls....assalamualaikummm.....

Wednesday, January 9, 2019

cerita PRU kami....

assalamualaikum sume....
hoi ape ni cite PRU ke...org lain dh move on dh oii
eh ni bkn cite sebarang PRU yek..
ni cite aku jd petugas ms PRU ke 14 haritu
PRU yg pnuh ngan kontroversi dan mngubah pentadbiran negara kita 360 darjah...
tp tu aku x nk sentuh la sbb kang slh ckp kne sue plak...hikhik
ni nk cite pngalaman aku jd petugas PRU...
aku terjebak ni pon sbb kwn aku yg pnh btugas kt PRU yg lps nk cri org sbb kt kawasan die x cukop org lg...so aku n ina volunteer la...lgpon PRU ni 5taun skali kn...mehla kite kutip pngalaman nye kn

ktorg jd kerani ms PRU ni...taklimat die dr bulan 11/2017 ktorg dh pegi padahal PRU nye bln 4 kn...kemain awl persiapan...
ms hari kejadian pon kul 7 kami dh terpacak kt sek yg ktorg kne jaga tu
shari sblm tu ktorg dh kne g sek yg ktorg jg tu buat persiapan n lawatan tapak...

sblm kaunter dibuka....selpie duluannn.....tudung aku ni kaler peach eh...x tau knpe nmpk cam kaler pink lak dlm ni...
klu ikotkan kami kne neutral...xleh pki kaler yg bleh menunjukkn kami ni sokong parti apa...kami pon dh buat undian awl so jari kari xdekla kesan dakwat....so jgn kata kami x mngundi pulak yekkk...huhu

kami...kerani jg saluran 2 tuk pengundi biasa...bkn warga emas or OKU so mmg ramai laaa pengundinye....dhla x smpt bekpes pg tu sbb nebes kn ptama kali nk btugas...nsb la SPR ade sediakan kudapan...roti..air..gegula wat alas perut...time lunch lak aku mkn kul 3 ptg oi...kne tuko2 sbb kerani ade 4 jek..so kne cover la klu ade kerani yg nk rehat n solat....

kami 4 org kerani n ketua kami x msuk dlm gambo ni sbb die sorang lelaki....dlm group ni pon aku knl ina jek...lg 2 org ni pg tu br kenal...derang lak ddk jauh...bkn area sini2...aku n ina ni bernasib baikla di campak kt kawasan kg ktorg gak tuk jd petugas...bleh g naik moto je pon...hihi

eh kami lagi...haha...

kami bertugas mmg smpi mlm...kne stay smpi abis pengiraan undi...nsb baik x kire undi blk....n sume agen berpuas ati ngn kiraan kami....klu agen x puas ati x tau la kul bpe br bleh siap...mlm tu aku blk kul 9 kot....aku lalu la sek lain yg jd pusat pngundian...eh x settle lg oi...ade la jugak kes2 yg ermm x leh cite kt sni la...tp alhamdulillah askhirnye sume selesai....belengas jgn citela....balik umh tngk ank2 pon dh tido....huhu...mndi2 n terpacak la depan tv nk tnggu result...

bgambo kenangan lps abis btugas.....buat2 ceria walaupon kepenatan.....

lagiii....

dan lagiiiii

muke dh mls nk layan...haha...yelah lps ni mmg ntah bile nk jmpe lg kn...klu jmpe pon ntah ingt ke x yg kite pnh btugas sme2...klu umo pnjg jmpe lg la ms PRU nnti....aminnn

mlm tu aku tdo kul 4pg kot...korang pon sme kn...x sbr nk tnggu kputusan PRU...apa2 pon mmg rakyat berhak memilih....kita dh buktikan...smoga ALLAH lindungi negara kita agar sntiasa aman makmur dan tanpa peperangan dan kmusnahan...aminn...

Tuesday, January 8, 2019

my first experience hiking....

assalamualaikum uolls...
yea cite msih di tahun 2018 yek...haha
kene create ni sbb ni first experience kami ber hiking..
hiking x jauh pon...ke bear hill melaka jek...
dkat ngn umh akak aku
keje gile ni idea kak ja kakak aku yg duk arab tu
ms ni tnggl brape mnggu die nk blk arab semula
so die ajak buat aktivity yg x pnah kami buat la sementelah die ade kt mesia ni kn...kang dh blk arab mendaki padang fasir jek la die...haha
aku pon pd mulanye x plan nk ikot hiking2 ni...sbb smlm nye aku keja...
n aku wakilkn ank2 aku jek..
tp dh nmanye kakak tu kn die x leh klu aku xdek dlm aktivity die
so die plan jugak supaya aku join aktivity ni...smpi snggup sewakan kete tuk aku dtg melaka...dh namanye rezeki kn...so jgn di tolak yek
mlm sblm hiking ni die blanja kami sume tngk movie...
blk dlm kul 1pagi...n pagi2 die dh kjut ajk g hiking pulak
perghhh rabakkk mata....tp bestttt
taciuuu kak ja...belanjaaa kiteeeee hihi

antara yg join hritu....k.ja...kak nis....aku..naura n k.ida....k.nis tu die slalu hiking sini sbb umh die dkat jek kt area sini...k.ida tu dtg dr pontian nk bercuti kt mlaka...die mulenye x nk join hiking ni sbb tu la ootd die mcm nk g soping...bkn nk g hiking mcm ktorg...haha...org lain begpack die bwk henbeg msuk utan....kelauuu kauuu k.ida...hihi

ni bukit anje2 nama die...so masih bleh tersenyum...ko tngk nnti dh tengah2 bukit mmg muke berpeluh2 mcm hape jek...tudung pon dh senget benget...haha

check point pertama.....siap ade tanglung2....ni smpi ke sni pon dh mengahhhhhh.....padahal xdekla tnggi sngt tp aku mne pnh pnjat bukit ni....syg lemak2 aku tau...abis terbakar hritu...kih3

happy bleh smpi ke check point ptama...

poyonye kan...hihi

budak2 dh x sabor nk mendaki smpi ke atas....mak2 sibuk bgambo lg...
dr bwh....malin...mayah....muiz n dayah
atas sne...paan...nazhan n ammar...

ok kami pon dh ready...siap bwk kayu yg x tahan tu...tp mmg membantula kayu ni tuk tolong tahan bdn aku yg mmg dh mengah nk smpi ke atas bukit ni...haha
aku n k.ja jek mak2 yg meneruskan pendakian....k.nis n k.ida tnggu kt checkpoint ptama tu smbil mkn jajan....hihi...ank k.ja aisy n naura pon x ikot daki sbb derang kocik2 lg...so ddk ngn mak ngah n mak teh kt bwh yek...
ok letgohhhh........

ni br separuh pendakian...ank sdara aku si pika die dh slalu naik bukit ni kn...die la bg smangat kt ktorg....siap ckp sikit jek lagi sikitt jek lagi....bile aku tnya eh jauh lg ke nk smpi puncak ni...die ckp sikitttttttttt jek lagi...tp sikit jek lagi die tu aku rasa bertaunnnnnnn n jauhnyeeeee lahai....mengahhh dh tahap brape pon x tau la ni...huhu

ank2 aku sume dh smpi dh...x penat ke ape derang tu ek....ank2 aku de ank sdara sorang lg yg guide so x risau sngt...ms daki2 tu adela jmpe uncel untie chinese derang dh turun...dah berumur kata org tu tp kuat lg...segan ai tau...tp bagusnye tiap kali terserempak derang say good morning...n good luck....hihihi bgs kan...

nak smpi atas bukit ni ade bnyak jalan...nk daki bukit camni atau naik tangga buatan...so korang rs aku pilih yg mana...hihi
mayah pilih yg ni...cpt jek die smpi atas tu

nazhan n bdk2 lain pon naik bukit pki tali ni....pngalaman br tuk derang..sume pon mmg x pnh naik lg bukit2 camni...mmg excited leer sume...aku peratiii jek dr bawah...hihi

ok sume dh smpi atas...derang suh ktorg panjat...hihihi.....mintak maahap la aku rela naik tangga buatan jek...haha....eh tp tangga tu pon die bkn tngga batu...tp tangga dr akar kayu n tanah2 cmtu la...still adventuros kta org jawa...haha...bukit ni tinggi tau nk daki pki tali tu...gmbo ni aku zoom nmpk cam rendah kn tp sebenonye tinggiiiiii

alhamdulillah dah slmt smpi....nmpk la pemandangan kota melaka....hihi...tp ni bukan pucak die yg btol2 ats...ni pon half jek...jadikklaa kannn...hihi

kami....klu spe perasan ank aku dua org jek kn ade ...ha nazif ms ni xdek...die ade tournament ragby kt kota tinggi....sedeh gak sbb die x dpt join tp xpela next time insyaallah...mama bwk korang sume g lg eh....

kesayangan....💓

pika...aku n k.ja...
gurl power....ooyeahhh

thanks for everything k.ja...antara kakak yg rapat n memahami diriku ini....

2018 x kan kulupakan....terlalu bnyk kenangan n pngalaman hidup yg aku lalui...
alhamdulillah....

ni ms nk turun bukit...pika bwk lalu laluan jln bertar....hihi rupenye ade bnyk laluan nk naik bukit ni....tp lg best klu lalu hutan la kn...lalu jln bertar ni sbb die menurun so kaki tu nk kne kuat tuk tahan dr tergolek2 smpi ke bwh...bukit die curam jugak...nsb la pki kasut yg sesuai...klu idokkkkk sakitla kaki oi...

mcm budak ni...dh merengek nk dukung sbb kaki die dh sakit ktanye.....jauh lg nk smpi bwh tu oi....mmg terbako la lemak2 aku smbil menggendong die smbil nk menahan kaki ni dr tergolek2 ke bwh...hihi

bdk2 ni mmg dh kedepannnn jalannye tingglkan ktorg...huhu

 penat nk turun bukit duduk lepak dl kt sini...nsib la ade kusi....kaki aku pon mmg dh lenguhhhh ni...snap satttttt

alhamdulillah kamis slmt smpi n btemu kt checkpoint pertama td n kami pon berbondong2 pulang la....ms tu coce dh gerimis2 nsb la baik dh turun kn....masuk jek kete terus ujan lebat....fuh....

tadi lelemak dh abis terbako kn...so meh menternak lemak blk...haha...turun jek dr bukit k.nis ajak bekpes....ape lagi...lontong...nasi lemak...roti canai...sume bedall...hujan plak time ni kn...lapoooo...nk pnjat bukit mmg x bekpes apa...nom air jek so mmg la kebulur sume kn...pastu tapau lak air mangga shake ke ape bnde ntah yg viral kt mlaka tu....
blk umh k.nis sume pengsan kepenatan...k.nis jek gigih msk lunch utk kami sbb ptg tu kami nk gerak blk sarang msing2 la esknye aku kje....ptg tu x smpt pon nk round pantai puteri....mmg penat gilos la...tp seronokkk
len kali kite bleh hiking lg okehhhh sume...
setttttt.....