Monday, January 28, 2019

cerita awal persekolahan kami 2019....

Assalamualaikum sume..
alhamdulillah akhirnye bleh up cite 2019....hihihihi

oleh kerana result UPSR nazhan ok...die nak mintak kelas aliran agama....aku ni x kisah jek die nk sekolah kt mne asalkan die yg nak bkn aku yg paksa kn..
klu ikotkan aku nk die sekolah bese jek tp ngenangkan kt kg ni xdek transport van sekolah sume tu kne pk kan cmne nk amik n anto die....so aku decide suh die g sekolah yg ade asrama...

die pilih nk sekolah agama arab...kt kg aku ni ade 1 tp asrama hnya utk bdk2 yg ddk jauh....klu stakat area2 sekolah mmg x dptla...
nenek nazhan suggest sekolah yg dkat ngan umh die...klu x dpt asrama pon bleh tumpang umh nenek...
tp aku x brape stuju klu die nk tumpang umh neneknye...bkn apa nnti mnyusahkan neneknye pulak kn nk amik anto...jg mkn pki lg so aku mmg nak die ddk asrama..
makanye aku apply la sekolah menengah agama arab At-Tanwiriyah ataupon pendeknye SMAAAT...skolah ni mmg dkat ngn umh mak mentua aku...
nk msuk sekolah ni ade la die pnye syarat2...UPSR kne brape...UPKK brape...n ade interview...interview die buat 2hari....ade exam bertulis n lisan...yg lisan tu die suh bce quran n hafazan...n kne soal jawab dlm bahasa arab..yela dh nme pon sekolah arab kn bhse pertuturan die arab la...
alhamdulillah nazhan lulus interview tu n dpt panggilan msuk ke sekolah tu..
yg apply sek ni ramai tp x sume yg dpt n x sume yg dpt tu dpt asrama...tingkatan 1 ade 1 kelas jek n pelajar die  pon dlm 30org jek....sikit kn...sbb tu die ade syarat2 nk msuk sekolah ni...

reason aku nk suh die ddk asrama ni smoga die lbh fokus belajar,.....berdisiplin n berdikari...sblm nk msuk asrama ni nazhan risau gak...tkot kne buli n cmne nnti kehidupan die....sbb sblm ni mmg totally aku yg sediakn sume tuk die...2 mnggu sblm msuk asrama aku dh ajar dh cara nk bsuh bj....iron bj....bnde  pnting2 la...hihi...aku pon risau jugak...yela ank sulong kn.....dhla die yg bnyk tlg aku wat kje umh sblm ni kn....en.somiku ckp aku over haha...nzhan tu sekolah bkn jauh nau pon....dkat ngan nenek die plak x yah nk risau sngt la...hihi..besela dh nme pon mak kannnn.....

sblm masuk asrama bwk dinner kt luar....tnya die nk mkn apa...kire celebrate sblm nazhan masuk asrama la...hihi
duk kg ni aku mmg jarang kuar dinner kt luar...bleh dikira la sbbnye kg aku tu jauh ke dlm...kul 9mlm dh sunyi sepi mmg x kuasa nk kuo dinner kt luo...lgpon aku mmg masak hri2 utk dinner so watpe nk mkn kt luo kn...kt kl dl lainla blk kje pon dh mlm mmg mkn luo jela hri2...haha

die ckp nk mkn bege leleh...
ok ankku lesssgohhhh...

sblm nazhan msuk asrama ni nazif mmg la hri2 asikk la bkepit jek ngan abgnye....nmpk die sedeh sbb yela sblm ni nazhan la geng die main bola...geng gaduh....geng buat aktivit kretip...geng kne mrh sama2 haha...so bile tau abg nk ddk asrama die rs down jugak....tdo pon asik nk cium2 abgnye jek smpi abgnye rimas......haha....

budak ni pon sedeh jugak sbb antara nazhan n nazif...nazhan tu ske layan die ni...ske pujuk klu die majuk...klu nazif die ske dengki si mayah ni....mmg bercekau jek 24 jam....

tp lps nazhan masuk asrama bdk berdua ni mmg geng kamcing la...nk mkn pon berdua...nk tdo berdua...nk buat ape pon berdua...tp gado tetap gado la...haha

nazhan masa hari pendaftaran....beso dh ankku yek...


seee.......tinggi pon dh sme ngan mama....br tingkatan 1....klu tingktn 5 ntah cmne tingginye yek....ikot ayah sngt ni...muke pon ikot ayah...hihi

ni lepas 2 mnggu die duduk asrama...kne amik die sbb die nk kne daftar sekolah khas agama lak..
kt johor ni lepas drjah 6 ade exam namanye SDEA sijil darjah enam agama....rasanye sek kt johor jek amik exam SDEA ni....so klu lulus SDEA ni br bleh naik darjah KHAS...drjah khas ni die bnyk belajar subjek2 agama la contoh...ibadat munakahat faraid sirah...eh bnyk lg la...yg mne sekolah kt johor tau la kn...sek lak smnggu skali jek iaitu hri sabtu jek...setahun dlm 40hri jek sekolah...akhir taun nnti ade exam besar iaitu SDKA sijil drjah khas agama...klu lulus ni bleh la smbung blajar utk jd imam ke....ustaz ke...guru KAFA ke...gitu
standard sekolah khas ni tinggi ye x mcm zaman aku dl...aku dl pon sekolah khas jugak tp bnyk main kt sekolah haha....klu x mgkn aku dh jd ustazah skang....hihi...

ni uniform utk drjah khas....aku dl bj n kain putih....mmg leceh la nk jaga huhuhu....
nazhan pilih nk sekolah khas kt sekolah lama die sbb nk jmpe kwn2 lama...😌
so time mnggu balik die akn sek kt sek lama die ni...time minggu x blk die tumpang kt sek agama sebelah sek menengah arab die tu....gituwww....phm ke idokk hihi

smpt selpie ms dngo taklimat drjah khas....nzhan dh mls nk layan sbb segan ngan kwn2 die duk pandang2 die selpie haha....ms ni mcm krik3 jek nzhan n kwn2 die sbb dh lama x jmpe n x sekolah menengah skali kn...hihi

ok dh abis cite psl nazhan...nk cite psl nazif n mayyah plak...

so skang tngglla ank aku ni berdua kt umh....pg2 nk g sek kecohnye mcm ank ade 10org....hihi

besooo dh ank2 aku kn...
mayyah taun ni drjah 3
nazif drjah 5...

ni ms turn kne pki bj PJ....rumah sukan msih sama...hijau zamrud...

nmpk mcm lovely2 jek kn tapiiii klu bgaduh bleh bergego umh atok J....haha
yg nazif ske mendengki yg mayyah ske menjerit...adoii laaahai...

ni dh nk dkat sbln nazhan duk asrama....die ckp so far sume ok...die ske duk asrama....aktiviti penuh jek hri2...ngn qiamulail nye...ngn program hafazan ngn ngaji qurannye...ngn waktu prep n waktu mkn yg teratur...senior2 pon sume baikk jek xdek buli2...kwn2 pon sume baik2....ustaz2 pon baikk sume alhamdulillah....sek nazhan ni ade pelajar lelaki n perempuan tp sume diasingkan...kelas asing2...dewan mkn asing2....buat aktiviti sume asing2...yg sama cume pentadbiran sekolah jek...hihi

pastu nazhan dh ckp die nk suh mayyah n nazif sekolah sini gak...nnti die bleh jagakan adik2 nye...tp nazif ckp die x nak...nnti klu sume duk asrama...shiannn mama duk umh sorang2....oloh3...so suweetttt nazif....hihi
kita hnya mampu merancang kan...😍

ni ms lepas hntr nazhan blk asrama....lepak jap tepi laut.....umh aku n sek nazhan x jauh dlm 1/2 jam jek...nazhan kne msuk asrama sblm kul 6 ptg....adela  skali dua terlbh sket dr kul 6 tu pon die dh kelibutt tkot kne denda ngan warden....hihi

ABC milo tower....hihi

dah nak senja dh...air surut pulak....tp lawa kn pemandangannye...

berdua kembali....sobb sobbb

lepas hntar nazhan blk asrama bdk berdua ni mmg monyokkk jela...
gitula ank2 yek....klu ade nk bercekauuu jek...klu x dek di rindu2....hiihi
so tnggula lg 2 mnggu br bleh jmpe abg blk....
bertabahla yek ank2ku...

Thursday, January 24, 2019

aktiviti kami di sekolah 2018...

Assalamualaikum u olls....bizai ke tu...hihi
hrini nk cite psl ank2 aku lg yek...hihi...masih cite taun 2018 yek sume....bertabah la yek...
ni sume tuk kenangan ank2 aku nnti..
insyaallah...

nazhan n nazif....ni ms nk g sekolah agama....nzhan tu pki bj kuning sbb jd ketua pngawas....naik 1 basikal jek snang haha....tp awl12 taun jek pastu dh blikan sorang 1 basikal so  yah naik basikal dable ni lg...nzhan n nazif mmg g sekolah naik basikal...sbb dekat jek ngan umh...kenderaan pon x bnyk...sumayyah jek aku hantar ms sek pagi...sekolah ptg bbsitter die anto....mama n ayah dl pon g sekolah naik basikal yee...hihi
nazhan n nazif mmg ddk umh jek ulang alik g sek...sumayyah jek aku anto org jaga....tp klu duk KL lg walo dh beso cmni aku tetap kne anto pngasuh la...huhu...x brani lg tnggl kt umh...kt kg ni lain...lgpon abh n adk bongsu aku ade kt umh tuk tngk2kn nzhan n nazif lgpon derang dh beso sket kn...kne berdikari la...lgpon pagi2 sblm g kje aku dh msk tuk lauk lunch skali....

geng2 seangkatan.....

nazif..
ni ms terima medal tuk ragby tournement...

nazhan
both msuk ragby n zapin...so snangla klu ade training dua2 bleh g saing2..hihi

team ragby SKJY...💪

nazif bersama antara trofi zapin n medal ragby...hihi
medal derang blambak kt umh tu x tau nk gantung kt mne dh....sbb skali dpt dua2 pon dpt kn....alhamdulillah both aktif apa2 aktiviti kt sekolah...
sumayyah ni jek lom nmpk lg kecenderungannye tp die pon minat ragby n zapin ni...hihi

sblm g sek...snap skeping kesyangan2 mama nih....💘

ni ms anugerah kecemerlangan nazif dpt hadiah ape yek lupe dh...hihi

nazif terlibat performance tuk hri kecemerlangan sekolah...💪

kesayangan sangat2....
ms ni nazhan ade graduation day walaupon result UPSR x dpt lg...hihi

hoyehhh dh grad....hihi

mama n mayyah....💘

ni ms dngo taklimat sblm amik result UPSR...
result nazhan ok alhamdulillah...sume lulus n layak ke tingkatan 1
😊

tahniah ankku nazhan....bergenang air mata ms die tnjuk slip tu....huhu
alhamdulillah....atas usaha die kn...

sembang2 lps dpt result...
ko nk g sek mne pasni
ko nk apply mne pasni...hihi

kenangan di SKJY....pasni memasing g sekolah yg derang nak...so ssh dh nk jmpe....huhu

terima kasih utk sume guru2 n tenaga pengajar di SKJY selama ankku bersekolah di sini....terima kasih atas sgala ilmu yg dicurahkan utk nazhan..bnyk sngt perubahan kt nazhan ni...walupon sek luar bandar...murid x ramai tp mmg besh sek ni..
dl mula2 pindah sini nazhan la yg paling murung skali...asik termenung jek...terkenangkan kwn2 kt KL...adk2 die ske jek bleh adapt ngn persekitaran sek ni..nazhan mmg amik ms nk terima perubahan ni...tp lama2 alhamdulillah....die yg paling seronok sek sini...
x sangka dl nila sekolah aku...aku pon aktif ms kt sekolah ni...tp dl ramai muridnye...skang ni mmg kurang sbb area kg aku ni ade 4 sekolah yg dekat2 pastu bdk2 bkn ramai pon kt kg ni kn...tp bgsla...cikgu bleh fokus lbh kt ank murid...alhamdulillah

SKJY TETAP DI HATI....💗


Monday, January 21, 2019

rombongan pat mat tempe ke petrosains....

Assalamualaikum sume.....salam hri isnin....jgn moody2 yek....kt johor ni ahad dh koje dh....sp dh xdek monday blues lg dh ...hihi klu nk blues pon hri sunday la klu kt johor ni...haha...
alhamdulillah dh 2 taun duk kt johor ni ank2 aku pon dh terbiasa ngan cuti hri jumaat sabtu....sblm ni mcm ssh nk ikot tune hri ahad kne sekolah kn...skang ni alhamdulillah...aku pon sblm ni cuti hri ahad sbb aku kje office swasta kan...tp mntk ngan bos nk cuti hri sabtu sbb nk ade ms ngan ank2....yela klu aku cuti ahad kang aku sorang2 kt umh ank2 aku sekolah...klu cuti sabtu at least aku dptla luangkan ms ngn ank2 aku kn..alhamdulillah bosskurrr memahami...tmpt kje aku ni walaupon gj x selebat ms kje kt kl tp dkat ngn umh....boskurr memahami....n kdng nk blk umh jap tngk ank pon bleh...hihihi....living cost pon x tnggi sbb walo brg runcit pon mhl lbh kurang cam duk KL dl tp aku bnyk sumber sayo ke apa bleh crik keliling umh jek...alhamdulillah....

eh td nk cite psl rombongan bdk2 ni kan...haha..jauh nauuu melencong smpi say ikan ayam bagai..haha...
sek ank2 aku ni slalu la buat rombongan2...besela kn bdk2 duk kg...nk tngk dunia luar ni klu ikot rombongan2 jelaaa....kalini ke petrosains pulak...hritu ke kidzania...ank2 aku walopon dh pnh pegi tp tu g ngn mk bapk...ni g ngan kwn2 so seronok die tu lain maciam....so okla ank2...g la..mama dl kcik2 pon slalu g rombongan2 ni..besh nek bas ramai2 ngn kengkawan kn...hihi

tingggg dah smpi kl...haha...btolak kul 4pg ms ni...aku la pi anto pepagi nek moto huissh x sngke aku brani kuo umh pepagi bute ek....kg aku tu blapis2 tau bkn tepi jln beso so stakat nk jmpe biawak beso kerokedail ke....ba alip ba ya ke....ulo sawe ke tu bese la  hihi....adventuros kn kg aku....tp sbb aku mmg dh membeso kt kg tu so insyaallah la dh phm selok beloknye....lg pon nk tkot ape kn...ALLAH kn ade....💖

gegurl....

boboiii....q nk msuk 

eh dh kt dalam...hihi...ms ni nzhan n nazif join skali...murid sek ank aku ni ramai....tiap kelas pon ade 1 kelas jek x smpi 30 org pon sekelas tu so klu de rombongan2 apa2 besenye cikgu gabungkn sume darjah tahap 2.....sbb x sume murid nk pegi rombongan ni...

gambo ehsan guru pengiring....

nazif mmg ske buat muke time bgambo kn....😄

terujaaaa memasing.....😎

smbil2 tu cikgu xplain n ajar cmne nk main bndealah dlm petrosains ni...

😊

pastu try naik MRT plak....walopon ank2 aku pon dh slalu naik LRT sume ni tp ni sbb g ngan kwn2 kn so die happy la....aku pon ritu ms g KL jap smpt la merasa naik MRT dr sg.buloh...sbb ms aku berhijrah ke kg 2 taun lps MRT ni lom siap lg...hihi...dl LRT komuter sume ni mmg la transport aku g koje kn...skang g koje nek moto jek...merempittt hihihi

best kan ank2....dl klu time blk kje nmpk bdk2 naik LRT ni rombongan ramai2 aku msti pandang n tngk cmne cikgu2 handle bdk2 ni...bgs jek sume q nk msuk n dngo ckp cikgu kn....skang ni turn ank2 aku plak...hihi

derang mgkn naik bkn waktu puncak sbb tu x pack sngt...klu time org g n blk koje mmg sendat padat la kot kn...eh tu LRT ngn komuter la MRT ni x taula cmne....x smpt merasa time peak hour...haha

yg baju biru sana tu cikgu pengiring merangkap guru zapin ank2 aku...lembut lemah gemalai jek cikgu nye tp garang oiiii....hihi...sejenis menjaga kecantikan jugak...ade ke die suh sumayyah tepek2 tomato n timun kt muke nk bg kulit flawless n cerahh snang nk mekap time de zapin....mmgla btol kn tp sumayyah tu kulit die ikot ayahnye...gelap sket pastu plak ske main panas n sukan mmg mkin gelap la...haha nk kuputih kuputih br la putih tnggu la dh beso sok...klu bebudak ni ngan aktif nye mmg kugelap kugelap jela jwbnye...haha

sblm blk sapedek dl...kepci jerr tu pon bdk2 dh happy....

rombongan derang kebanyakkannye blk hari jek....x tdo sana pon..tp mmg kne gerak sblm subuh n smpi umh lewat mlm la....tp xpela at least derang dpt pngalaman n happy kn....insyaallah pasni bleh ikot lg la trip sekolah...
ke mane kite pasni cikguuuuuu.....hihi

Friday, January 18, 2019

pic randomly 2018

assalamualaikum sume...salam jumaat penghulu segala hari...
yee dh ptg br nk update yek....de masa sket ni meh la update...hihi

 ni ms ade karnival ape ntah sblm PRU ritu....mmg kerap gak aku join2 klu ade game ke...jualan2 ke kn....so ni aku try memanah..nk tngk panahan ku smpi ke hati mu ke tidak...haha

alhamdulillah ade yg tepat ke sasaran....main ni free jek tp klu dpt point sebanyak yg pnganjur nak bleh dpt hadioh...teka aku dpt ke idok??? hikhok...
ok la memanah ni...best jugak...kne tenang n fokus kt mne kite nk panah....yg pnting tangan jgn bengkok...haha

ni ms raye ritu...kwn aku hani yg skang menetap di qatar....x sngke die snggup drive dr KL ke kg aku smata2 nk jmpe...dl masa keje 1 cmpny yg sama die bestfren aku...walo die skang dh ddk qatar ktorg still contact gak....huhu.....thanks sudi dtg kg aku n rumah ayah aku yg x seberapa ni....insyaallah umur pnjg kita jmpe lg yek....missyuuuuu

ni ms musim buah taun lepas....yg ddk tu k.nis...yg tnjuk pis tu k.ja n yg pgang plastik tu adik....yg blakang tu op kos ayah terchinta....hihi
kt umh abah aku ni bnyk buah2an...keliling umh...duyan...duku...langsat...manggis...ciku....rambutan....pulasan...eh memacam la...syukur sngt...mmg puas la mkn....n bg2 jugak kt org kg n sdara mara....alhamdulillah...

nazhan n ammar...ammar ni duk arab nun...tp taun ni insyaallah blk sni dh n ddk sni....bleh la kerap blk kg nnti yek ammar....

k.ja n aku ms g knduri kawin umh spupu...akhirnye aku bleh kecik sket n nk sme saiz ngan k.ja...hihi....skang??? ermm jgn tnyala...ok bye

nazhan n ammar lg ms jogging kt pantai puteri.....beshhhhhh..ammar ni klu blk mesia n blk kg mmg geng nye ngan nazhan jek sbb spupu yg lain kcik2 lg....beza umo derang ni 2 taun jek tp ammar mmg tinggi cam galah la haha

aku n yana ms die dtg tmpt aku kje...yana ni kwn ms sekolah dl....member merempit...member study group...member membawang...member melepak...hahahhaha....skang msing2 dh de life msing2 tp klu yana blk kg ktorg leh jke jmpe2 lg...cume xleh la nk melepak cam dl...hihi....ko tngk pnyela smangat nk jmpe aku helmet pon die lupe nk bukak...kih3 tu aku snap gambo tu...kenangan....

ni ms open house umh YB...cam istana oi umh YB....

gambo gelap kn....x pe yg pnting de air pancut blakang tu...haha...

ok dah tu jek nk cite....next klu smpt update entry lain yek....bye u olls....assalamualaikummm.....